Interjú Udvardy Mihállyal a Golden Mind - Mastermind alapítójával

Már egészen fiatalon, tinédzserként, különböző közösségek szervezésével és működtetésével foglalkozott. A rendszerváltást követően lett vállalkozó, mint oly sokan akik munkahelyüket elvesztették, de azon kevesek egyike, aki tapasztalatok és komolyabb felsőfokú végzettség nélkül talpon maradt. Az ismereteket a nagybetűs élet hozta meg...

Udvardy Mihály: Miután már nem kellettem az eredeti szakmámban, beálltam házaló ügynöknek, majd üzletkötővé képeztem magam. Foglalkoztam termékek és szolgáltatások értékesítésével is, azonban tevékenységemre mindig úgy tekintettem, hogy az, az emberi kapcsolatok építése, segítése. Számomra másodlagos volt, hogy a terméket, vagy szolgáltatást megveszik-e. Az elsődleges szempont az volt, hogy sikerül-e megfelelő kapcsolatot építenem. Ha sikerült, akkor a portéka már eladta magát.

Mi az a Mastermind csoport?

Udvardy Mihály: Egy szigorú elvek alapján összeválogatott, 4-12 fős csoport, melynek tagjai vállalkozás tulajdonosok, vagy cégek felső vezetői, döntéshozói.
A csoport tagjai rendszeres időközönként személyesen, vagy más online eszközök segítségével összejönnek abból a célból, hogy - ellenszolgáltatás elvárása nélkül - egymás vállalkozásait segítsék, támogassák. Ezek a segítségnyújtások legtöbbször szellemi síkon mozognak, és csak ritkán fizikai jellegűek.
A Mastermind csoport tagjaihoz fordulhat az a tag is, aki elakad a feladatával és ötletekre van szüksége, vagy csak egy kis bátorításra, buzdításra.
A harmadik legfontosabb együttműködési terület a kritika. Ez egy érzékeny pont, hiszen a kritika sokféle lehet, és azt nem mindenkitől fogadjuk el.

Hogyan került kapcsolatba a Masterminddal?

Udvardy Mihály: 2008-ban részt vettem egy évindító edzőtáborban, egy tréningen. Itt javasolta Pongor-Juhász Attila, hogy olvassuk el Napoleon Hill: Gondolkozz és Gazdagodj című könyvét. Ebben egy egész fejezetet szentel a szerző a Mastermindnak. Ez az első írásos említése a módszernek, amit meg nem nevezett módon használtak korábban világszerte a politika, a gazdaság, sőt egészen alacsony szinteken is. Később a tréning résztvevőiből alakult meg az első Mastermind csoport, aminek tagja lettem. Sajnos, mint a mai Mastermind csoportok többsége, az is rövid életű volt, alig néhány hónapig működött. Azonban életem végéig hálás leszek azért, hogy annak a Mastermind csoportnak tagja lehettem.

Hogyan lett ebből üzleti vállalkozás?

Udvardy Mihály: Hosszú évekig kerestem az utamat. Már 2008-ban azért mentem el a korábban említett tréningre, mert ugyan így-úgy ment az üzlet, ám nem voltam abban biztos, hogy jó úton járok. A tréning sem hozta meg az átütő sikert, de adott egy módszert, egy eszköztárat ahhoz, hogy eljussak a megoldáshoz. Most már tudom, hogy megtaláltam az utat.
Amint az álom céllá nemesedet, kutatásba kezdtem. Arra kerestem a választ, hogy egy olyan nemes gondolat, mint a Mastermind, miért nem tartja össze annak tagjait.
Mindezek közben magam is alapítottam Mastermind csoportot, amit már évek óta sikeresen működtetek. Ez a Mastermind csoport a vegyi műhelye mindannak, amiből ez a vállalkozás született.

Milyen problémákra nyújt megoldást a Golden Mind - Mastermind?

Udvardy Mihály: Kutatásaim szomorú következtetésekre vezettek: a mastermind csoportok rövid élettartamának három fő oka van:

  1. A Mastermind csoport alapításakor nem volt kellő körültekintéssel az alapító, a tagok kiválasztásakor;
  2. A Mastermind csoportnak nem volt szervező-vezető személyisége;
  3. Az egyes összejövetelek - legyenek azok személyesek, vagy online - nincs menetrendjük, és moderátoruk.

A kutatások azt is kimutatták, hogy további számtalan probléma okozhatja egy Mastermind csoport működésképtelenségét, illetve széthullását, azonban ha a három legfontosabb okra figyelemmel alakítunk ki egy Mastermind csoportot, akkor a többi problémát egy jól képzett moderátor már át tudja hidalni, vagy konkrét megoldást javasolva, feloldja azokat.
A fentiekre figyelemmel alakítottam ki szolgáltatásainkat is:

  1. Pontos, szigorúan körülhatárolt módszerek és technikák alapján teszünk javaslatot egy Mastermind csoport megalapítására;
  2. Az alapítás során egy sor eszközt biztosítunk ahhoz, hogy a létrejövő Mastermind csoport alapjai stabilak legyenek;
  3. Az alapítással egy időben felvállaljuk a Mastermind csoport tevékenységének szervezését, moderálását, üzemeltetését.
  4. A Mastermind csoportvezetők, moderátorok számára képzést és továbbképzést biztosítunk.
Mi a hitvallása?

Udvardy Mihály: Egy több mint kétezer éves gondolat átértelmezéséből: Ott, ahol ketten, vagy hárman összejönnek egy cél érdekében, ott a résztvevők elméjének ereje összeszorozódik (nem összeadódik). Ennek az erőnek a tagokra visszaható képessége a Mastermind csoport tagjaira ható pozitív erő. Ezt akarom megmutatni vállalkozó társaimnak.
Hiszek abban, hogy a mai vállalkozók képesek az önzetlen összefogásra.

Milyen víziója van a Golden Mind - Mastermindról 2020-ra?

Udvardy Mihály: Egy ország határain átnyúló, Mastermind csoportokat szervező és üzemeltető kiterjed hálózatot látok, mely 100 ezres tagsággal meghatározó gazdasági erőt képvisel itthon és külföldön egyaránt. Egy szuper Mastermindot, ami szinte bármely problémára képes hathatós megoldást nyújtani tagjai számára.

Kérem, meséljen magáról! Mivel tölti a szabadidejét? Hogyan töltődik fel?

Udvardy Mihály: Szabadidőm elég kevés adódik. Azonban fontosnak tartom, hogy rendszeresen kikapcsoljak. Tagja vagyok egy kis amatőr kórusnak, ahol a férfi szólamokat erősítem. A rendszeres sportot a Darts játék jelenti számomra, amit igazolt versenyzőként űzök. Van egy jelentősebb méretű kertem, amit magam művelek, gondozok. Sokan nem értik, hogy minderre hogyan marad időm...

Mik a kedvencei?

Udvardy Mihály: Ételek tekintetében a roston sült húsok, különösen a steak.
A zenében a komolyabb műfajban Mozart, a könnyebb műfajban a szimfonikus metál, Nightwish.
Autók tekintetében az amerikai Ford.  Ezen belül attól függ, hogy mire kell: terep, sport, luxus...
Kedvenc színész: Steven Seagal
Kedvenc könyv: minden jó könyvet szeretek, ami leköt.
Kedvenc program: Túrázás a hegyekben
Kedvenc hely: Balaton

Csatlakozz alakuló MasterMind csoportjaink egyikéhez

Csak kattints az alábbi gombra és az űrlap kitöltését követően felvesszük veled a kapcsolatot, hogy a MasterMind csoportjaink egyikéhez való csatlakozás lehetőségéről beszélgethessünk.

Untitled Document