A kezdetek

Andrew Carnegie - Napoleon Hill - Earl Nightingale - Bob Proctor - Pongor-Juhász Attila - ... Mesterek és tanítványok.

A Mastermind csoport egy eszköz, mely a célmegvalósítók számára nélkülözhetetlen, a vállalkozó cégvezető számára pedig kifogyhatatlan forrás, megértő, inspiráló közösség, ötletforrás és olykor ellenőr. A legnagyobb feltalálók, újjítók, gondolkodók, és nagy vagyont felhalmozó mágnások, a világ leggazdagabb emberi körül mindig megtalálhatóak a Mastermind csoportok. Ez az eszköz már nem csak lelkes műkedvelők próbálkozásai útján, hanem profi menedzselő és üzemeltető rendszerben is elérhető, ami kis hazánkba is megérkezett.

 A Mastermind gondolatának első írásos említése 1937-ben jelent meg Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj (Think and Grow Rich) című könyvében.

Napoleon Hill - saját bevallása szerint is még szinte kamasz fiú volt - amikor Andrew Carnegie felhívta a figyelmét a a meggazdagodás módszereire, és felvetette a kérdést, hogy hajlandó lenne-e 20, vagy akár több évet is rászentelni ennek a témána a kutatására. Napoleon Hill vállalta a kihívást. Több száz gazdag ember tevékenységét megfigyelve és tanulmányozva kereste a bizonyítékot a meggazdagodás képletére. Tapasztalatait összefoglalva írta meg első könyvét. Ebben a könyvben ugyan tételesen nem szerepel a meggazdagodás képlete, amit Napoleon Hill "titoknak" nevez, ám azt írja: "A titokra, amire hivatkozom, legalább száz alkalommal szólok a könyvben. Nem nevezem meg közvetlenül, mert sikeresebben működik, ha csupán feltárom és láthatóvá teszem, azok, akik készek a fogadására és kutatnak utána, maguk találnak rá."

A Mastermind csoport ennek a titoknak a része.

Magyarországon a Mastermind csoportok Napoleon Hill könyvének magyar nyelven történő 1993-as megjelenését követő évekre tehető, pontos feljegyzését mindezidáig nem találtam róla, és valószínű, hogy ez a történelem homályába fog veszni.

Az első számomra ismertté vált Mastermind csoportot tanácsadók alapították azzal a céllal, hogy szogáltatásaiknak és termékeiknek piacot teremtsenek. Ennek a Mastermind csoportnak volt tagja Pongor-Juhász Attila, akitől elsőként hallottam a Mastermind gondolatáról 2008-ban egy évindító tréningen. Később a tréning résztvevőinek egy részéből magunk is alapítottunk egy Mastermind csoportot, de az fél évet sem élt meg. Szomorú voltam és valami érdekes érzés járt át, mert úgy éreztem, hogy ennek nem így kellett volna történnie.

2000-es évek eleje óta foglalkoztatott az üzleti közösségek építése. Kísérleteztem olyan B2B rendszerekkel, melyek a beszerzést helyezték előtérbe, majd olyan közösségi portálrendszert építettem, ami már hasonlatos lehetőségeket biztosított, mint amit egy Mastermind csoportnak használnia kellene.

2011-ben egy üzleti rendezvény végén, az előadók spontán módon alakítottak a résztvevőkből Mastermind csoportokat, melyek egyikének vezetője lettem. Ez a Mastermind csoport még ma is létezik.

Tudom, hogy léteznek ma is Mastermind csoportok. Fonts jellemzőjük, hogy többségük önszerveződő formában működik, vezetésével egy csoporttag foglalkozik. Elenyészően kisebb hányaduk valamely tanácsadó köré épült fel. Néhány esetben tudomásom van olyan Mastermind csoportokról is, akik a 100 leggazdagabb magyar közé tartoznak, ám ezek a Mastermind csoportok a legtitokzatosabbak.

Amikor ezt a cikket írom, indul útjára a GoldenMind-Mastermind. Az első olyan vállalkozás, ami a Mastermind szervezését és üzemeltetését tűzte ki zászlajára, hogy segítsen a vállalkozóknak összefogni, és felhasználni mindazokat az előnyöket, amiket a Mastermind magában rejt.

Kapcsolat

Golden Mind - Mastermind

Udvardy Mihály
alapító
mastermind szakértő
vezető moderátor

Telefon: 06 70 777 9221

email: goldenmind@goldenmind.hu

 

Untitled Document