Mi az a MasterMind csoport (és mi nem az)?

 

Mi is az a MasterMind csoport pontosan?

A MasterMind csoport ötletbörze, oktatás/tanulás, elszámoltathatóság és támogatás kombinációját kínálják üzleti és személyes készségeik fejlesztéséhez. A MasterMind csoport segít Neked, és a MasterMind csoport tagjainak a siker elérésében. A MasterMind csoport tagjai kihívásokat intéznek magukhoz és egymáshoz, hogy határozott célokat tűzzenek ki, és ami még fontosabb, hogy teljesítsék is azokat. 

A MasterMind csoport facilitátorai elindítják és működtetik ezeket a csoportokat. Segítenek a csoportnak abban, hogy a gyümölcsöző vitákat mederben tartsák, és a tagokkal együttműködve sikert érjenek el – ahogyan azt minden tag meghatározta. A facilitátorok a titka a virágzó MasterMind csoportoknak. (Rengeteg csoportot láttam megbukni a rossz vezetés miatt.)

A MasterMind csoport bevezető tematikáján keresztül először tisztázza a személyes és vállalkozói értékeket, kitűzi a csoport tagjainak céljait, majd tervet készít azok eléréséhez. A MasterMind csoport kreatív ötletekkel a jó döntések meghozatalában segít. Aztán, ahogy a MasterMind csoport tagjai elkezdik megvalósítani a terveiket, sikertörténeteket és megoldandó problémákat, kihívásokat is hoznak a csoportba. A sikereket közösen megünneplik, a problémákat, kihívásokat a MasterMind csoport tagjai ötletbörze és együttes, kreatív megoldás-keresés, valamint a korábbi tapasztalatok megosztása útján oldják meg.

A MasterMind csoport elkötelezettséget, bizalmat és hajlandóságot kíván, hogy a tanácsok és ötletek megfontolására és elfogadására. A csoport tagjai teljes őszinteséggel, tisztelettel és együttérzéssel támogatják egymást. A MasterMind csoport tagjai a növekedés katalizátoraiként az ördög szószólóiként és a Te támogató kollégáidként működnek. Ez a MasterMind csoportok lényege és értéke.

Minden MasterMind találkozónak van egy napirendje, hogy a beszélgetések a megfelelő irányt tartsák. A facilitátor feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a beszélgetések mélyek és kiegyensúlyozottak legyenek, és a MasterMind csoport üléseinek napirendi pontjait a megadott időkereten belül tárgyalják. 

 

Mi az ami NEM MasterMind csoport?

Manapság sokan mastermind csoportnak, "mesterkurzusnak" vagy egyszerűen "mastermind eseménynek" nevezik a rendezvényüket. Zavaró lehet, ha ezeket a kifejezéseket felváltva használják, mert nem ugyan arról a dologról van szó! Tegyük rendbe egyszer és mindenkorra a fogalmi zavarokat! Íme, azoknak a rendezvényeknek a listája, amiknek semmi köze sincs a MasterMindhoz:

 Ez nem egy iskolai osztály, vagy tréning csoport. - A MasterMind csoport szavazhat arról, hogy alkalmanként meghívjon vendégelőadót, trénert vagy oktatót, a MasterMind csoport fő célja a kitűzött célok elérése érdekében az ötletelés és az elszámoltathatóság támogatása a csoport tagjai között. A hosszabb időtartamra létrejövő MasterMind csoportok programja magában foglalhatja az oktatást, a közös tanulást és az ötletelést is, de ezek különálló funkciók.

 Ez nem csoportos coaching. - A MasterMind csoportok a tagokról szólnak, akik megosztják egymással a gondolataikat, és tapasztalataikat, nem pedig a facilitátorról, akik csoportos környezetben coachingolják a résztvevő egyéneket. A Nemzetközi Coaching Szövetség szerint a coach nem ad tanácsot. Azonban a MasterMind csoportban mindenki megosztja a javaslatait, ötleteit és visszajelzést ad, beleértve a facilitátort is. A kulcs az, hogy a beszélgetés kiegyensúlyozott legyen a tagok között. Ha coachnak tanult, akkor az összes coaching készségét mesteri facilitátorként fogod használni, valamint minden tréneri, oktatói, mentori és tanácsadói készségét is.

 Ez nem egy mentor program (csoport). - A tagok kérdéseket tesznek fel, és a mentor, vagy tanácsadó minden választ megad, miközben a csoport passzívan hallgat és tanul. Ha a csoportos foglalkozás formátuma olyan, mint egy egyetemi előadás, üzleti workshop, akkor az nem egy MasterMind csoport. A MasterMind csoportban a facilitátor és a tagok is mentorálják egymást, és a problémamegoldás és a cselekvés-tervezés áll a fókuszban.

 Ez nem egy üzleti kapcsolatépítő csoport. - Bár megoszthatják egymással üzleti kapcsolataikat, ismerőseiket és az erőforrásaikat, nem ez áll a találkozók középpontjában. A tagokkal fenntartott kapcsolatai révén azonban rengeteg közös vállalkozási lehetőséget, kapcsolatok megosztását és professzionális üzleti kapcsolatépítést találhat.

 

 

Mi a helyzet a "mega" MasterMind csoportokkal?

Sok üzleti tanácsadót, trénert találhat, akik nagycsoportos mentorprogramokat vezetnek és MasterMind csoportnak nevezi őket. Azonban ezek valóban azok?

Íme, egy négy részből álló teszt, amelyből kiderül, hogy ez valóban egy igazi MasterMind csoport-e, vagy egyszerűen egy mentor csoport:

  1. Minden tagnak kínálnak "forró szék" lehetőséget, ahol megbeszélheti kihívásait, problémáit és terveit?
  2. A csoportban mindenki együtt gondolkodik (tudás, ötletek, és tapasztalatok megosztása), vagy a vezető mentor az a személy, aki minden választ megad?
  3. Van-e lehetőség az egyén elszámoltathatóságra? Van-e valaki, aki a szervezők között, aki arra ösztönzi, hogy cselekedjen?
  4. Azonos emberekkel találkozol, hogy megismerjétek egymás céljait, problémáit és terveit? A vezető minden találkozón ugyan az a személy?
    Ez a folytonosság kulcsfontosságú, és egy igazi MasterMind csoport alapvető tulajdonsága.

Láttam és részese voltam mega MasterMind csoportnak (30 - több száz tag), amelyek igazi MasterMind csoportok. Úgy tervezték meg azokat, hogy az egyének személyes figyelmet kapjanak, és a MasterMind csoport közös ötletelései, problémamegoldó és elszámoltathatósági ereje legyen a fókuszban. Azonban rengeteg szervezést, kisegítő facilitátorokat, igényeltek.
Így nem minden nagycsoportos program nevezheti magát igazi MasterMind csoportnak.

 

Napoleon Hill meghatározása

A "mastermind" (vagy mesterelme) fogalmát Napoleon Hill vezette be az 1920-as évekből származó könyvében és kibővítette a 1937-ben megjelent Think And Grow Rich (Gondolkodj és Gazdagodj) című könyvében. Míg Napoleon Hill "master mind alliance"-nek (azaz mester elme szövetségnek) nevezte, lerövidítették és modernizálták "mastermind group"-ra (mesterelme csoportra).
MasterMind csoportok az idők kezdete óta léteznek. Még Benjamin Franklin is egy ilyen csoporthoz tartozott, amelyet "Junto"-nak nevezett. De Napoleon Hill volt az, aki világosan megfogalmazta, és arra ösztönözte az embereket, hogy gyűljenek össze egy strukturált, megismételhető környezetben minden résztvevő sikere érdekében. Napoleon Hill Így ír a MasterMind csoport elvéről:

"A tudás és erőkifejtés összehangolása harmonikus szellemben két, vagy több ember között egy konkrét cél elérése érdekében."

Később így folytatja:

"Gazdasági előnyökkel jár, ha valaki egy olyan csoport tanácsaival és személyes közreműködésével veszi körül magát, amelynek tagjai a tökéletes harmónia szellemében hajlandóak szívvel-lélekkel támogatni."

Pszichés természetéről pedig így ír:

" Ha két elme találkozik, azáltal létrehoz egy harmadik elméhez hasonlítható láthatatlan és megfoghatatlan erőt."

 

Mit kapsz, ha egy MasterMind csoporthoz csatlakozol?

 

A MasterMind csoportban a tematika a csoporté, és minden egyes személy részvétele kulcsfontosságú a csoport egészének sikeréhez. A MasterMind tagjai visszajelzést adnak Neked, segítenek új lehetőségeket és megoldásokat találni a trükkös problémákra. A Facilitátor olyan elszámoltathatósági struktúrákat állít fel, amelynek segítenek összpontosítani és pályán tartani. Létrehozol egy közösséget támogató kollégákból, akik együtt ötletelnek, hogy a tagokat új magasságokba emeljék. Óriási betekintést nyerhetsz, melyek javítják a vállalkozói és magánéleti lehetőségeidet, céljaid elérését. A jó MasterMind csoporttag hatalmas értékest teremt neked és a csoportod minden tagjának.

A MasterMind csoportod olyan, mintha egy objektív igazgatótanács, egy sikercsapat és egy szakértői tanácsadó csoportod lenne - mindez egyben.

Akár találsz egy meglévő MasterMind csoportot, amelyhez csatlakozhatsz, akár egy új saját csoportot alapítasz, imádni fogod, hogy az a csoportfolyamat miben segíthet.

 

Ha még nem lennél tagja MasterMind csoportnak, itt a kiválló alkalom!

Csatlakozz Te is a GoldenMind-MasterMind által szervezett csoportok egyikéhez, és élvezd a szolgáltatások teljes körét, ami garantálja a MasterMind csoport hosszú távú eredményes működését!

>>>Jelentkezés<<<

NyomtatásEmail

Untitled Document