A teljes elköteleződés

Ha Te és a MasterMind csoportod tagjai nem vagytok 100%-ig elkötelezettek a MasterMind csoportod iránt, a közös együttműködés nagy valószínűséggel nem fogja megérni az első éves születésnapját.
(Udvardy Mihály) 

Mit jelent az elköteleződés a MasterMind csoportom iránt?

Kezdjük az elejéről:

 • Sikeresen összehoztál nyolc hozzád hasonló vállalkozót.
 • Megállapodtatok, hogy a következő egy évben 12 alkalommal találkoztok személyesen.
 • Megállapodtatok abban is, hogy a találkozók elsőbbséget élveznek az életetekben.
 • A megállapodásban az is benne van, hogy minden találkozó előtt elkülditek egymás számára, hogy milyen témával készültök, amiben a többiek segítségére számítotok.

Ez idáig rendben is van.

Eljön az első, majd a második találkozó, és látszólag minden úgy alakul, ahogy arról megállapodtatok, azonban közeledik a harmadik találkozó. Itt már valami hibádzik: nevezetesen az, hogy már nem küldte el mindenki az aktuális témáját. A találkozón lassan kiderül, hogy a felkészülésben is vannak hiányosságok... Fogadkozás, hogy csak most, és soha többé...

Eljön a negyedik találkozó ideje is, és a fogadkozások ellenére megismétlődik az, ami az előző találkozón volt, sőt egy valaki nem tudott eljönni, mert halaszthatatlan üzleti megbeszélés jött közbe...

Igen. Itt már felállítható a diagnosztikai lelet: A megállapodás, amit néhány hónapja megkötött a MasterMind csoport, már nem teljesül maradéktalanul... De miért?

A probléma

A helyzet az, hogy akkor, amikor egy megállapodást megkötünk, nem gondoljuk végig, hogy az mivel is jár, milyen kötelezettségeket jelent a számunkra, csak rábólintunk, és azt gondoljuk: "Majd lesz valahogy."

10 éves tapasztalatom azt mutatja, hogy bizony ez egy tipikus helyzet a MasterMind csoportok életében.

A problémának a gyökerei az elköteleződés hiányában találhatók meg.

Mit jelent az, hogy 100%-ban elkötelezett vagyok a MasterMind csoportom iránt?

A MasterMind csoport minden személyes találkozóján részt veszek, arra feltétel nélkül, alaposan és körültekintően felkészülök.

Ez alól még az sem jelenthet felmentést, hogy "közbe jött valami".

 • Nincs közbejött, életbevágóan fontos üzleti megbeszélés,
 • Megoldom, ha a gyermekem beteg lett és vigyázni kell rá,
 • Összeszedem magam, ha olyan helyzet áll elő, ami szellemileg elvon, vagy kikapcsol minden egyéb dolgot. (pl: haláleset a családban)
 • Az időjárási körülmények...

Van néhány kivétel, aminek az irányítása nem áll hatalmunkban. Azonban ez a csoportunk valamennyi tagja számára egészen egyértelmű lesz. Annyira, hogy még csak példát sem kell hoznom rá.

Milyen technikai megoldással erősíthetjük az elköteleződést?

 1. Azt a megállapodást, amit a MasterMind csoport alakulásakor kötünk, írásba foglaljuk, és valamennyien alá is írjuk.
  Az elköteleződést nagy mértékben erősíti, ha a megállapodásunk nem csak szóban történik meg, hanem azt írásba is foglaljuk. Ha ez saját kezű aláírással párosul, az még inkább fokozza azt.
 2. Az alakuló találkozón nem csak aláírunk egy papírost, de részletesen beszélgetünk is róla, kikérdezve minden résztvevőt arról, hogy a számára mit jelent az elköteleződés. Így még közelebb kerülünk ahhoz, hogy valóban egységesen ugyan azt gondoljuk.
  A beszélgetés során - különösen, ha azt egy tapasztalt moderátor vezeti - érdemes helyzeteket is elemezni, mint például a sürgős tárgyalások, halaszthatatlannak látszó munkák, beteg gyerek, rossz időjárási körülmények, stb.
 3. Nem csak találkozóról-találkozóra, mindig a következő időpontot beszéljük meg, hanem egész évre előre, mind a 12-tőt. Az egyeztetés során érdemes gondolni arra is, hogy a ciklikusság, segíti az elköteleződést, azaz ha a hónapban mindig ugyan azon a héten, a hétnek ugyan azon a napján találkozunk, kisebb a valószínűsége, hogy "megfeledkezünk" róla.
  Érdemes elgondolkodni azon is, hogy pl: egy könyvelőnek a 20-át megelőző napok általában rendkívüli elfoglaltsággal telnek. De minden szakmának és tevékenységnek meg vannak az ilyen ciklikus túlterhelt időszakjai.
 4. Az időpontokat az első egyeztetés után más csatornákon is osszuk meg. (pl: e-mail)
 5. Legyen felelőse, vagy a MasterMind csoportnak egy menedzsere, aki 8 nappal a találkozó előtt elküld egy figyelmeztető üzenetet, a találkozó közeledésére, és a témaküldésre.
  A találkozó előtt 3 nappal kiküld egy újabb üzenetet, melyben összegyűjtve megtalálhatók a témafelvetések, és természetesen a találkozó napirendje. ("Ha már ott szerepel a nevem, még inkább ciki lenne, ha nem lennék ott.")

Ezek a leginkább hasznos eszközök.

Van még egy, ami minden eszköznél fontosabb, ami akár feleslegessé is teheti akár az összeset: ez nem más, mint az, hogy a csoport minden egyes tagja számára a MasterMind csoport találkozója minden esetben adjon valami olyat, ami sokszorosan fontosabb minden másnál.
Ha ez már az első találkozókon sikerül, akkor az apró kis "technikai eszközök" csak megerősítők  lesznek.

Javaslat

Ha közösséget építesz, mielőbb, lehetőleg azonnal fogj hozzá az elköteleződés építéséhez.

Egy MasterMind csoport építésénél az elköteleződés kialakítása legyen a legfontosabb dolgod!

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, szívesen állok a rendelkezésedre! 

NyomtatásEmail

Untitled Document