Egy történet, ami jelentős pénzt hozott a kasszába

Az egyik MasterMind csoportom személyes találkozóján történt az alábbi eset:

A probléma

A csoport egyik tagja komoly forgalmú webáruházat üzemeltet. A korábbi találkozón már javaslatot tettünk a számára, hogy a futó saját fejlesztésű rendszert érdemes lenne lecserélni egy modern, a mai követelményeknek megfelelő új rendszerre. Mivel sok munka és a programozásba befektetett pénz volt már a rendszerben, nem igazán találtunk hajlandóságot javaslatunkkal, tettünk néhány módosító javaslatot a webáruház javítása érdekében.

A módosítások elkészültek, és azt a programozó élesítette is a rendszerben.

A webáruház forgalma azonban érdekes statisztikai mutatókat hozott: a webáruház látogatóinak száma ugyan szépen gyarapodni látszott, és a vásárlói kosár is szépen bővült, azonban a vásárlók egy jelentős része fizetés nélkül távozott, a webáruház forgalma gyarapodás helyett erős visszaesést mutatott...

Az előkészületek

Mint minden MasterMind találkozó előtt megkaptuk a probléma leírását. Több elképzelést is megfogalmaztunk magunkban, többen még arra is vettük a fáradságot, hogy próbavásárlás útján teszteljük a webáruház rendszerét, de jelentős problémát nem találtunk.

A forró szék

Elérkezett az idő, hogy a téma napirendre kerüljön.

(Forró széknek hívjuk azt a széket, amibe az a MasterMind tag ül, aki napirenden van.)

Szép sorjában elmondtuk a felkészülés során tapasztaltakat és azokat a módosító javaslatainkat, amik eszünkbe jutottak a felkészülés során, azonban jelentős kosárelhagyásra nem találtunk magyarázatot.

Azt a javaslatot fogadtuk el, hogy közösen kivetítve csináljunk végig egy próbavásárlást.

Fontos tényező volt, hogy ezúttal nem a webáruház direkt betöltésével indultunk el, ahogyan azt a felkészülés során tettük, hanem arról a linkről léptünk az oldalra, ami a hírlevélben szerepelt. Lépdeltünk sorra, végig járva egy vásárló útját...

A megoldás

Eljutottunk a teszteléssel arra a pontra, ahol már fizetni akartunk... volna... Ám nem volt arra utaló jel sem, hogy hol tudnánk fizetni...

Kibújt a szög a zsákból! - Megtaláltuk.

Konklúzió

Ha többen együttesen keressük a hibát, előbb-utóbb megmutatja magát.

Nem biztos, hogy egy szakember, és azok akik sokszor látják, használnak egy rendszert, ugyan azon az úton érkeznek el a végső pontra.

Több szem, többet lát - mondja a közmondás. Ha egy fellépő problémánk megoldására igénybe vesszük mások nézőpontját, olyan dolgokat is megláthatunk, ami a saját szemszögünkből ügyesen elrejtőzik.

A végeredmény

A webáruház forgalma ugyan 7 számjegyű összeg elmaradását mutatta, ami óriási vesztesség, azonban a probléma feltárása és javítása gyorsan helyre állította a statisztikai mutatók alakulását.

Utóélet

Azóta a webáruház rendszerét lecserélték. Akkor még a programozó segítségére volt szükség a hibaelhárításhoz. Ma ez néhány kattintással orvosolható.

 

NyomtatásEmail

Untitled Document