Mi az a MasterMind csoport (és mi nem az)?

A MasterMind olyan, mint amikor két gyertya lángját összeérinted... a lángok fénye nem halványul, sőt, sokkal fényesebben fog világítani, mint külön-külön... 
(Udvardy Mihály) 

Nagy az érdeklődés a MasterMind csoportok iránt és egyre többször teszik fel a kérdést, hogy valójában mi is az a MasterMind (mesterelme) és mi nem az. 2012 óta szervezek és vezetek MasterMind csoportokat, amik alaposan megváltoztatták a tagok életét és vállalkozását a MasterMind csoportokban való részvételüknek köszönhetően. 

Mi is az a MasterMind csoport pontosan?

A MasterMind csoportok az ötletbörze, oktatás/tanulás, elszámoltathatóság és támogatás kombinációját kínálják üzleti és személyes készségeik fejlesztéséhez. A MasterMind csoport segít Neked, és a MasterMind csoport tagjainak a siker elérésében. A MasterMind csoport tagjai kihívásokat intéznek magukhoz és egymáshoz, hogy határozott célokat tűzzenek ki, és ami még fontosabb, hogy teljesítsék is azokat. 

A cikk folytatásából megtudod, hogy mi is az a MasterMind csoport és mi nem az...

Cikk folytatása

NyomtatásEmail

Álarc mögött

Álarc mögé bújva soha nem kapod meg a MasterMind csoportodtól azt a
támogatást, amire számítasz. 
(Udvardy Mihály) 

Mi emberek szeretünk mást mutatni magunkról, mint amik valójában vagyunk.
Abban az esetben, ha ezt a MasterMind csoport tagjai előtt is megtesszük - azaz álarcot viselünk - MasterMind csoportunk tagjai legjobb tudásuk és minden szándékuk ellenére sem fogják tudni megadni azt a támogatást, amiért a csoporthoz csatlakoztunk. 

Egy hatékony moderátor és a MasterMind csoport hathatós közreműködése segítségünkre lesz az álarctól való megszabadulásban, a valóság feltárásában, így megteremtve annak lehetőségét, hogy a valós problémák a felszínre kerülve megoldást nyerhessenek...

A cikk folytatásából megtudod, hogy a saját MasterMind csoportod hogyan képes az álarctól megszabadítani, és a valós megoldandó problémákat felszínre hozni...

Cikk folytatása

NyomtatásEmail

Ha már unod a megmondó embereket...

Ha már eleged van az okos megmondó emberekből, akik a nagy általánosságokból kiindulva azt gondolják, hogy Te is közéjük tartozol, akkor épp itt az ideje, hogy a saját MasterMind csoportodhoz fordulj. 
(Udvardy Mihály) 

Bizonyára Te magad is számos tanácsadó rendezvényén vettél részt, és sokat is tanulhattunk belőle. Ám elérkezik az idő, amikor ezek a rendezvények sokkal inkább már csak a kapcsolatépítést szolgálják, ami miatt még bőségesen megéri részt venni, azonban az adott témában már nem tud újat adni. 

Minden vállalkozás életében vannak problémák, gondok, amiket szükségszerű megoldani, mert akadályozzák a fejlődést. Ezekre a problémákra, megoldandó feladatokra - az esetek nagy többségében - nem jelent megoldást egy konferencia, egy tréning... többre lenne szükség, más jellegű támogatást igényel(ne) a megoldás kigondolása, eltervezése és nem utolsó sorban a megvalósítása... És van rá egy megoldás!

 Ha már unod

A cikk folytatásából megtudod, hogy a saját MasterMind csoportod hogyan tud sokkal hatékonyabb megoldást biztosítani...

Cikk folytatása

NyomtatásEmail

Az alakuló személyes találkozó

Az, hogy mennyire lesz hatékony a MasterMind csoportod már akkor eldől, amikor az alakuló személyes találkozót megszervezed. 
(Udvardy Mihály) 

Az alakuló személyes találkozónak nem sok jelentőséget szoktak tulajdonítani az új MasterMind csoportban, pedig az sokkal több, mint egy ismerkedési alkalom. 

A GoldenMind-MasterMind által szervezett MasterMind csoport első találkozójának pontos forgatókönyve van, ahol minden napirendi pont hosszú távú hatást gyakorol az abban résztvevőkre, és a csoport működésére...

A cikk folytatásából megtudod, hogy melyek az alakuló csoporttalálkozó elhagyhatatlan napirendi pontjai, melyek biztosítják a MasterMind csoport hatékony, hosszú távú működését...

Cikk folytatása

NyomtatásEmail

A titoktartás

A MasterMind csoport nem működhet, ha a titoktartásra vonatkozóan nincs részleteibe menő megállapodás vagy sokkal inkább fogadalom. 
(Udvardy Mihály) 

Előző cikkemben a bizalomról és annak kialakításáról írtam. Van ennek egy tényezője, amit külön ki akarok emelni, ami a bizalom kialakításának kulcs tényezője, a hosszú távú mély és őszinte beszélgetések és ötletelések meghatározója. Ez pedig nem más, mint a teljes, a sírig tartó titoktartás. 

A GoldenMind-MasterMind által szervezett MasterMind csoport tagjainak az első találkozón egy nyilatkozatot kell aláírniuk, rögtön a bemutatkozást követően, minden mást megelőzve. Ez a titoktartási nyilatkozat...

Hogyan bízhatok meg a még alig ismert MasterMind csoportom tagjaiban, ha nem vagyok abban biztos, hogy a csoporttalálkozókon elmondott gondolataimmal azonnal szembe találkozom a közösségi portálokon, vagy vissza hallom ügyfeleimtől, partnereimtől?

Tehát biztosnak kell lennie minden résztvevőnek abban, hogy ami egy MasterMind találkozón elhangzik, az ott is marad...

Cikk folytatása

NyomtatásEmail

A bizalom

A MasterMind csoportműködésének alapja, a tagok között fennálló magas szintű bizalom.
(Udvardy Mihály) 

Előző cikkemben az elköteleződésről írtam ami nélkül a bizalom kialakulása csak nagyon nehezen jöhet létre. Hogyan bízzak meg valakiben, aki ígéretet tesz arra, hogy rendszeres résztvevője lesz a MasterMind csoportnak, de csak ritkán jön el a személyes találkozókra, hébe-hóba vesz részt az eseményeken? No, de nézzük tovább...

A MasterMind csoport tagjai az első találkozókon kezdik megismerni egymást, és azokat a vállalkozásokat, amikben és amiken dolgoznak. Vannak bátrabbak és nyíltabbak, akik a problémáikat is feltárják, vagy legalább azok egy részét. Ők témát is biztosítanak a tartalmas beszélgetésekhez, és az "ötletgyár" beindításához.

Vannak azonban olyanok, aki csak általános kérdéseket vetnek fel, nem merik a konkrét problémákat a MasterMind csoport elé tárni teljes részletességgel és kellő mélységgel ahhoz, hogy konkrét megoldási javaslatok szülessenek. Ők előbb-utóbb nem fogják magukat jól érezni a csoportban, és úgy érzik, hogy ők csak adnak, és nem kapnak vissza belőle semmit, holott ebben saját maguk a legfőbb akadályok.

Természetesen senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy az első perctől kezdve kinyisson ajtót ablakot, sőt lámpát is gyújtson, hogy a lehető legjobb megvilágítást kaphasson minden, ami legbelül van. Ehhez időre van szükség.

Ez a kezdeti időszak fogja eldönteni, hogy a MasterMind csoport mikor válik igazán MasterMind csoporttá, vagy már az elején lesznek olyanok, akik kiesnek, mert zárkózottságuk megakadályozza őket abban, hogy a csoport a támaszára legyen.

Cikk folytatása

NyomtatásEmail

A teljes elköteleződés

Ha Te és a MasterMind csoportod tagjai nem vagytok 100%-ig elkötelezettek a MasterMind csoportod iránt, a közös együttműködés nagy valószínűséggel nem fogja megérni az első éves születésnapját.
(Udvardy Mihály) 

Mit jelent az elköteleződés a MasterMind csoportom iránt?

Kezdjük az elejéről:

 • Sikeresen összehoztál nyolc hozzád hasonló vállalkozót.
 • Megállapodtatok, hogy a következő egy évben 12 alkalommal találkoztok személyesen.
 • Megállapodtatok abban is, hogy a találkozók elsőbbséget élveznek az életetekben.
 • A megállapodásban az is benne van, hogy minden találkozó előtt elkülditek egymás számára, hogy milyen témával készültök, amiben a többiek segítségére számítotok.

Ez idáig rendben is van.

Eljön az első, majd a második találkozó, és látszólag minden úgy alakul, ahogy arról megállapodtatok, azonban közeledik a harmadik találkozó. Itt már valami hibádzik: nevezetesen az, hogy már nem küldte el mindenki az aktuális témáját. A találkozón lassan kiderül, hogy a felkészülésben is vannak hiányosságok... Fogadkozás, hogy csak most, és soha többé...

Eljön a negyedik találkozó ideje is, és a fogadkozások ellenére megismétlődik az, ami az előző találkozón volt, sőt egy valaki nem tudott eljönni, mert halaszthatatlan üzleti megbeszélés jött közbe...

Igen. Itt már felállítható a diagnosztikai lelet: A megállapodás, amit néhány hónapja megkötött a MasterMind csoport, már nem teljesül maradéktalanul... De miért?

A probléma

A helyzet az, hogy akkor, amikor egy megállapodást megkötünk, nem gondoljuk végig, hogy az mivel is jár, milyen kötelezettségeket jelent a számunkra, csak rábólintunk, és azt gondoljuk: "Majd lesz valahogy."

10 éves tapasztalatom azt mutatja, hogy bizony ez egy tipikus helyzet a MasterMind csoportok életében.

A problémának a gyökerei az elköteleződés hiányában találhatók meg.

Mit jelent az, hogy 100%-ban elkötelezett vagyok a MasterMind csoportom iránt?

A MasterMind csoport minden személyes találkozóján részt veszek, arra feltétel nélkül, alaposan és körültekintően felkészülök.

Ez alól még az sem jelenthet felmentést, hogy "közbe jött valami".

 • Nincs közbejött, életbevágóan fontos üzleti megbeszélés,
 • Megoldom, ha a gyermekem beteg lett és vigyázni kell rá,
 • Összeszedem magam, ha olyan helyzet áll elő, ami szellemileg elvon, vagy kikapcsol minden egyéb dolgot. (pl: haláleset a családban)
 • Az időjárási körülmények...

Van néhány kivétel, aminek az irányítása nem áll hatalmunkban. Azonban ez a csoportunk valamennyi tagja számára egészen egyértelmű lesz. Annyira, hogy még csak példát sem kell hoznom rá.

Milyen technikai megoldással erősíthetjük az elköteleződést?

 1. Azt a megállapodást, amit a MasterMind csoport alakulásakor kötünk, írásba foglaljuk, és valamennyien alá is írjuk.
  Az elköteleződést nagy mértékben erősíti, ha a megállapodásunk nem csak szóban történik meg, hanem azt írásba is foglaljuk. Ha ez saját kezű aláírással párosul, az még inkább fokozza azt.
 2. Az alakuló találkozón nem csak aláírunk egy papírost, de részletesen beszélgetünk is róla, kikérdezve minden résztvevőt arról, hogy a számára mit jelent az elköteleződés. Így még közelebb kerülünk ahhoz, hogy valóban egységesen ugyan azt gondoljuk.
  A beszélgetés során - különösen, ha azt egy tapasztalt moderátor vezeti - érdemes helyzeteket is elemezni, mint például a sürgős tárgyalások, halaszthatatlannak látszó munkák, beteg gyerek, rossz időjárási körülmények, stb.
 3. Nem csak találkozóról-találkozóra, mindig a következő időpontot beszéljük meg, hanem egész évre előre, mind a 12-tőt. Az egyeztetés során érdemes gondolni arra is, hogy a ciklikusság, segíti az elköteleződést, azaz ha a hónapban mindig ugyan azon a héten, a hétnek ugyan azon a napján találkozunk, kisebb a valószínűsége, hogy "megfeledkezünk" róla.
  Érdemes elgondolkodni azon is, hogy pl: egy könyvelőnek a 20-át megelőző napok általában rendkívüli elfoglaltsággal telnek. De minden szakmának és tevékenységnek meg vannak az ilyen ciklikus túlterhelt időszakjai.
 4. Az időpontokat az első egyeztetés után más csatornákon is osszuk meg. (pl: e-mail)
 5. Legyen felelőse, vagy a MasterMind csoportnak egy menedzsere, aki 8 nappal a találkozó előtt elküld egy figyelmeztető üzenetet, a találkozó közeledésére, és a témaküldésre.
  A találkozó előtt 3 nappal kiküld egy újabb üzenetet, melyben összegyűjtve megtalálhatók a témafelvetések, és természetesen a találkozó napirendje. ("Ha már ott szerepel a nevem, még inkább ciki lenne, ha nem lennék ott.")

Ezek a leginkább hasznos eszközök.

Van még egy, ami minden eszköznél fontosabb, ami akár feleslegessé is teheti akár az összeset: ez nem más, mint az, hogy a csoport minden egyes tagja számára a MasterMind csoport találkozója minden esetben adjon valami olyat, ami sokszorosan fontosabb minden másnál.
Ha ez már az első találkozókon sikerül, akkor az apró kis "technikai eszközök" csak megerősítők  lesznek.

Javaslat

Ha közösséget építesz, mielőbb, lehetőleg azonnal fogj hozzá az elköteleződés építéséhez.

Egy MasterMind csoport építésénél az elköteleződés kialakítása legyen a legfontosabb dolgod!

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, szívesen állok a rendelkezésedre! 

NyomtatásEmail

Egy történet, ami jelentős pénzt hozott a kasszába

Az egyik MasterMind csoportom személyes találkozóján történt az alábbi eset:

A probléma

A csoport egyik tagja komoly forgalmú webáruházat üzemeltet. A korábbi találkozón már javaslatot tettünk a számára, hogy a futó saját fejlesztésű rendszert érdemes lenne lecserélni egy modern, a mai követelményeknek megfelelő új rendszerre. Mivel sok munka és a programozásba befektetett pénz volt már a rendszerben, nem igazán találtunk hajlandóságot javaslatunkkal, tettünk néhány módosító javaslatot a webáruház javítása érdekében.

A módosítások elkészültek, és azt a programozó élesítette is a rendszerben.

A webáruház forgalma azonban érdekes statisztikai mutatókat hozott: a webáruház látogatóinak száma ugyan szépen gyarapodni látszott, és a vásárlói kosár is szépen bővült, azonban a vásárlók egy jelentős része fizetés nélkül távozott, a webáruház forgalma gyarapodás helyett erős visszaesést mutatott...

Az előkészületek

Mint minden MasterMind találkozó előtt megkaptuk a probléma leírását. Több elképzelést is megfogalmaztunk magunkban, többen még arra is vettük a fáradságot, hogy próbavásárlás útján teszteljük a webáruház rendszerét, de jelentős problémát nem találtunk.

A forró szék

Elérkezett az idő, hogy a téma napirendre kerüljön.

(Forró széknek hívjuk azt a széket, amibe az a MasterMind tag ül, aki napirenden van.)

Szép sorjában elmondtuk a felkészülés során tapasztaltakat és azokat a módosító javaslatainkat, amik eszünkbe jutottak a felkészülés során, azonban jelentős kosárelhagyásra nem találtunk magyarázatot.

Azt a javaslatot fogadtuk el, hogy közösen kivetítve csináljunk végig egy próbavásárlást.

Fontos tényező volt, hogy ezúttal nem a webáruház direkt betöltésével indultunk el, ahogyan azt a felkészülés során tettük, hanem arról a linkről léptünk az oldalra, ami a hírlevélben szerepelt. Lépdeltünk sorra, végig járva egy vásárló útját...

A megoldás

Eljutottunk a teszteléssel arra a pontra, ahol már fizetni akartunk... volna... Ám nem volt arra utaló jel sem, hogy hol tudnánk fizetni...

Kibújt a szög a zsákból! - Megtaláltuk.

Konklúzió

Ha többen együttesen keressük a hibát, előbb-utóbb megmutatja magát.

Nem biztos, hogy egy szakember, és azok akik sokszor látják, használnak egy rendszert, ugyan azon az úton érkeznek el a végső pontra.

Több szem, többet lát - mondja a közmondás. Ha egy fellépő problémánk megoldására igénybe vesszük mások nézőpontját, olyan dolgokat is megláthatunk, ami a saját szemszögünkből ügyesen elrejtőzik.

A végeredmény

A webáruház forgalma ugyan 7 számjegyű összeg elmaradását mutatta, ami óriási vesztesség, azonban a probléma feltárása és javítása gyorsan helyre állította a statisztikai mutatók alakulását.

Utóélet

Azóta a webáruház rendszerét lecserélték. Akkor még a programozó segítségére volt szükség a hibaelhárításhoz. Ma ez néhány kattintással orvosolható.

 

NyomtatásEmail

A kezdetek

Start

Andrew Carnegie - Napoleon Hill - Earl Nightingale - Bob Proctor - Pongor-Juhász Attila - ... Mesterek és tanítványok.

A MasterMind csoport egy eszköz, mely a célmegvalósítók számára nélkülözhetetlen, a vállalkozó cégvezető számára pedig kifogyhatatlan forrás, megértő, inspiráló közösség, ötletforrás és olykor ellenőr. A legnagyobb feltalálók, újjítók, gondolkodók, és nagy vagyont felhalmozó mágnások, a világ leggazdagabb emberi körül mindig megtalálhatóak a MasterMind csoportok. Ez az eszköz már nem csak lelkes műkedvelők próbálkozásai útján, hanem profi menedzselő és üzemeltető rendszerben is elérhető, ami kis hazánkba is megérkezett.

Bővebben

NyomtatásEmail

Untitled Document